Min amerikanska kopia

I min jakt på den bästa investeringsstrategin så har jag kommit fram till följande: kvantitativ värdeinvestering och taktisk tillgångsallokering är det bästa. Det är lite i linje med vad andra bloggar skrivit om här i Sverige men det känns som att jag är ganska ensam i detta community att så hårt jaga dessa strategier. Nu har jag däremot hittat min amerikanska kopia: Paul Novell, som driver bloggen: http://investingforaliving.us/

Min första tanke var: "Shit, detta är exakt som vad jag skrivit om, men på engelska!" Min andra tanke var: "Hmm, det här är för likt, nästan som en konkurrent". Efter mycket surfande på hans blogg kom jag fram till att vi båda har våra nyanser och lite olika angreppssätt. Dessutom fick jag många bra idéer från honom.

Paul Novell är en elektroingenjör som jobbade inom halvledarindustrin. Han och hans fru slutade jobba för några år sedan, köpte en husbil och åker nu runt i USA och är tidigt pensionerade. På hans blogg har de en trevlig liten video om hur de kom dit och realiserade sin dröm och hur de finansierar den idag. Själv är jag såklart mest intresserad av finansieringen, vilket sker genom investeringar.

Paul kör sina investeringar helt passivt, eller efter passiva modeller. Han investerar i efter ett flertal olika modeller som kan delas upp i två läger; dels kvantitativ investering och dels taktisk tillgångsallokering. Hans kvantitativa strategi är dels trending value, vilket är likt min strategi i enkla aktieportföljen, där man köper de billigaste aktierna som gått upp senaste halvåret (han använder en liten annan definition av billighet). Den andra har jag inte hunnit sätta in mig i så mycket, men liknande.

En av de taktiska tillgångsallokeringar han använder är en variant av Meb Fabers Ivy Portfolio men med en aggressiv approach. Det innebär att han köper de 3 eller 6 av totalt 13 tillgångsklasser som gått bäst. Meb Faber har skapat en ETF som bygger på liknande princip och heter GMOM där 33 % av 50 olika ETF-er investeras i. Själv tyckte jag att denna portfölj såg riktigt intressant ut, men tyvärr har den ganska hög omsättningshastighet vilket gör att den passar mindre bra för en svensk investerare om man t.ex. använder ETF:er. Därför kanske Meb Fabers ETF passar bättre då man bara behöver köpa den en gång, men denna kostar ca 1 % per år i avgift vilket kan vara ganska mycket (även om en hög och stabil avkastning kan vara värt att betala för).

De andra taktiska tillgångsallokeringarna han skriver om är dels dual momentum, dels permanenta portföljen, dels Ivy League portföljen. En sak jag verkligen tog till mig är hans tips att inte bara välja en, utan att välja flera och på så sätt också sprida sin risk. Detta fick mig att tänka till och jag håller verkligen med om det påståendet. Speciellt gäller det kvantitativa strategier som många kan ge sämre resultat under längre perioder. Så om man hittar ett par likvärdiga strategier så är det helt klart bra att satsa på flera. Själv har jag också kollat på flera strategier och det kommer att göra att jag kommer inkludera flera strategier i mina olika portföljer.

Det bästa och mest intressanta är hans attityd till det hela. Känn dig själv, undvik att jaga kortsiktiga vinster, tänk långsiktigt, satsa på flera kort och spendera tid att njuta av livet istället. Hans slogan är "The path to worry free investing". Detta fick mig att fundera på hur jag ska investera framöver och lägga upp mitt sparande. Har funderat extremt mycket över hur jag ska agera i aktiva portföljen, så pass mycket att det gått ut över jobb och andra aktiviteter. Det här med makrospekulationer har inte varit min grej, dessutom så känns det som att mitt aktiva förvaltande har alldeles för stor påverkan på min portfölj vilket har satt för stor press på mig. När min portfölj var 100 % i indexfonder i oktober så tog jag det bra och inte gjorde några speciella beslut, men nu är jag alldeles för insatt för att ignorera alla varningsklockor. För mig påverkar vetskapen om en -50 %-ig korrektion mer än själva korrektionen. Det är bättre att sätta in pengarna i väl beprövade investeringsmodeller som man känner sig trygg med och gå vidare och njuta av livet.