Björnarna duggar tätt

Jag lyssnade på Fill or kill-bloggen för första gången och deras senaste avsnitt handlade om just det som jag satt in mig i senaste veckorna: allt som kan gå fel. Det var ett riktigt intressant avsnitt och de kom fram till i stort sett liknande saker som jag själv.

Lite sammanfattning:

Det är lite kortfattat vad de kom fram till och liknande det som jag skrivit här på bloggen. De kom fram till dessa faror, men tror att det kan dröja ett tag tills konsekvenserna av detta kommer.

En annan som har slagit över till björn från att vara tjur hela hösten är Arne Talving aka Kavastu. Han börjar nu anse att det kanske inte kommer att bli så mycket mer av denna tjurmarknad efter nu 6,5 år av denna. Han uppdaterar regelbundet på twitter om att kanske gå ur i juli om inte marknaden vänder. Senast skrev han ett bra blogginlägg om en fiktiv ung sparare, Jens, som förlorar på sina pengar av att satsa på förhoppningsbolag på börsen.

Det finns flera björnar jag skrivit om här på bloggen, se inläggen nedan, men än så länge tror jag inte vi kommer att se ett börsfall. Kanske kommer det i slutet av detta år, men kollar vi på var vi befinner oss i konjunkturen kan det mycket väl dröja 1-2 år. Läste Värdebyråns inlägg om Micheal Burry. Han satsade på att den amerikanska bostadsmarknaden skulle gå ner och förutspådde subprime krisen. Han började blanka allt under 2006 och fick ta en -18 % förlust innan han fick rätt under 2007-2008. Så det kan mycket väl dröja något år innan den kris som förutspås av vissa slår in. Dessutom är det otroligt svårt att förutspå sådana kriser, t.ex. har det varnats om en bostadsbubbla sedan innan 2010.

Mina inlägg här senaste om tankar om konjunkturstrategin och marknadstajming var mitt svar på dessa funderingar. Mycket talar för att det kan både gå upp och dyka framöver och jag kom fram till att det bästa är att helt enkelt undvika spekulationer och gå på enkla marknadssignaler. Då slipper man oroa sig och veta att det fungerar bra ändå. Dual momentum fixar nedsidan och en mekanisk strategi vet man går bra i längden, speciellt efter en björnmarknad. Jag tänkte ringa i klockan och utlysa björnmarknad om absolut momentum-signalen slår ut och en förvarning skulle vara om konjunkturbarometern går över 110. Fram tills dess fortsätter jag investera som vanligt, men lite mer försiktigt.

Läs mer:
http://fillorkill.se/avsnitt-12-in-riksbanken-we-trust/
http://arnetalving.se/2015/06/24/jens-blogg/
https://vardebyran.wordpress.com/2015/06/21/vem-ar-dr-michael-burry/
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/allt-ar-dyrt.html
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/har-vi-en-bostadsbubbla.html
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/funderingar-om-konjunkturstrategin.html
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/tankar-om-marknadstajming.html
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/kommer-kraschen-nu.html