Bra rapporter från tillväxtbolag

Idag har det kommit bra rapporter både Catena Media och G5 Entertainment, två bolag som jag nämnde i mitt senaste inlägg "Se upp för Twitter-trumman". Jag tycker att det understryker min poäng, då vi såg en otroligt positiv respons på deras rapporter. Det betyder att:

  1. De skribenter och analytiker som skrivit om det på Twitter hade bra insikt och de underliggande bolagen utvecklades som de skrev.
  2. Kortsiktigt var marknaden tveksam och Twitter-trumman hade gått åt andra hållet i flera av aktierna, där många tvekade på bolagens prestation.

Mitt inlägg kanske verkade kritiskt mot bolagen, men jag ville återspegla hur tongångarna ändrades på Twitter i och med att aktiekursen ändrat bana. Som vi såg nu så var det mest marknaden som ändrade uppfattning, inte så mycket underliggande bolag som ändrades så markant. Och det är det man ska se upp med; att följa stämningen på marknaden och agera kortsiktigt. Som sagt, var insatt i bolaget och dess nyheter. 

Åter till tillväxtbolagen. Jag har lite projekt på gång till Börslabbet nu i månaden som kommer gå igenom olika kvantitativa regler för att hitta bra tillväxtbolag. Momentum har "What Works On Wall Street" visat vara bästa tillväxtkriteriet och kommer utredas mer framöver (läs om en intressant kandidatarbete om momentum här). Jag har utöver det kollat på omsättningstillväxt, vinsttillväxt och avkastning på eget kapital i kombination med momentum, en strategi som jag kallar "Trendande tillväxt". Intressant nog är denna nästan likvärdig med Trendande Kvalitet som redan nu finns på Börslabbet och där G5 Entertainment har legat i topp sedan starten i juni. Det är intressant hur man kan med så få parametrar urskilja bra tillväxtbolag. Men mer om det framöver på Börslabbet.

Det är intressant att se vilken tillväxt G5 Entertainment har. Runt 100 % senaste året i omsättningstillväxt och närmare 150 % i vinsttillväxt. Man förstår att kursen har mångdubblats och den gick upp så mycket idag med det resultatet. Mobilspel för medelålders kvinnor och ryska/ukrainska utvecklare verkar vara ett framgångsrecept. Det är också intressant hur liten del av omsättningen som ändå är utvecklingskostnader, det mesta verkar gå åt till annonser och plattformskostnader. 

Liknande med Catena Media som trots aggressiva uppköp verkar lyckas bra att växa organiskt med en tillväxt på 30 % årligen. Förstår marknadens skepticism till uppköpen, men ändå en bra tillväxttakt och det verkar som strategiska uppköp. Däremot är påverkan främst på omsättningen och inte så mycket på sista raden, men det kanske kommer framöver.

Vill också kommentera att det slående med båda dessa bolag är att bland deras största utgiftsposter är till de stora tech-giganterna. Man förstår varför Facebook, Google, Apple och Amazon som har plattformarna kan gå så bra, då många bolag som dessa två är beroende av deras tjänster. Lite imponerande ändå att se vilken stor tillväxt det är i dessa IT-bolag (Facebooks omsättning förväntas växa med 43 % bara i år).