Hålvårsrapport

Nu är första halvåret över och det är dags för halvårsrapport. Trots en dramatisk inledning på året har börsen inte rört sig så mycket och är nu ner - 5 %. Som mest var börsen nere på nästan -15 % i februari, så det har gett ett uppsving sen dess. 


Utvecklingen för den egna portföljen hos Avanza som sedan årsskiftet bestått av 80 % aktier och 20 % kontanter har gått upp med 8,55 % och därmed slagit index med ca 13 %. På grund av räntedelen och exponeringen mot dollarn så har volatiliteten varit klart lägre än index, något som inte minst märktes av i Brexit. 


De svenska kvanititativa portföljerna, som investerar helt mekaniskt i aktier efter olika värdemått, är upp totalt 27 % sedan start. Mycket är på grund av det goda år som småbolag ändå haft det senaste året. Det innebär att hittills har de kvantitativa portföljerna slagit index med nästan 30 %, eller 20 % i årstakt. Om nu denna utklassning kommer fortsätta är svårt att veta och en fortsatt björnmarknad kan trycka ner värderingarna i dessa portföljer också.


Den portfölj som jag aktivt förvaltar och nu främst är investerad i amerikanska aktier har gått upp med 58 % sedan start. Det innebär en överavkastning på 60 % mot index, eller 40 % per år. Den stora överavkastningen är främst på grund av några väl lagda köp i gruvbolag i början av året (se januari-mars i grafen nedan). Nu ligger portföljen investerad i net-nets och billiga amerikanska råvarubolag.Totalt ligger portföljen investerad till 56 % i aktier, 11 % i räntor och 33 % i taktisk tillgångsallokering. Den taktiska portföljen är nu i stort sett plus minus noll sedan årsskiftet och sedan flytten till DeGiro i höstas. Den tuffar på och ligger nu investerad i långa obligationer, guld och REIT:s. 


Fortsatt har strategin att investera successivt efter beprövade metoder fungerat bra för det totala kapitalet investerat. Det är nu fyra gånger större än starten av denna blogg i början av 2014 samt växt med 65 % i årstakt.


Vi får se nu vad kommande halvår kommer ge, antingen ett fortsatt fall där det bara är att fortsatt fynda på börs och marknader, eller kanske vidare uppgångar. Ska bli spännande. Oavsett kommer det förhoppningsvis ge belöning åt den långsiktiga investeraren.