Argument för en fortsatt björnmarknad

En riktigt bra podcast som jag regelbundet lyssnar på är The Investors Podcast. Där intervjuar de regelbundet bland de främsta och mest intressanta inom blogg och investerarvärlden, utöver regelbundet kommentera dagens marknadsklimat och studera hur olika miljardärer fått ihop sina pengar. I deras senaste avsnitt så intervjuade de bloggaren Jesse Felder som skriver TheFelderReport.com, vilket är en av de bästa amerikanska finansbloggarna enligt min mening. Jesse Felder är en av de som ihärdigt har drivit att vi kommer se en ordentlig björnmarknad framöver och att vi ännu inte sett det värsta. I alla fall i USA har börsen knappt fallit trots att det finns flera signaler som visar på att det borde ha skett. Jesse Felder studerar också flera andra stora hedgefondförvaltare och har liksom dem varit bullish på guld och bearish på aktiemarknaden. För att nämna några av de som verkar tillhöra bear-lägret i USA: Ray Dalio, Stanley Druckenmiller, George Soros och Carl Icahn, för att nämna några få. Alla verkar se att värderingarna är ansträngda och att de billiga pengarna har lett till en uppbyggnad av skräpobligationer och icke-hållbara skulder. För de som är intresserade kan jag rekommendera att både lyssna på podcasten och läsa hans blogg.

Deras case för en fortsatt bear marknad och fortsatta nedgångar är ganska vettiga och likt det som Mikael Syding skrivit om på sin blogg. Mycket handlar om ansträngda värderingar, centralbankernas tro att skulder driver tillväxt utan konsekvenser och att det kan krascha när verkligheten kommer ikapp. Som jag skrivit tidigare här på bloggen så finns det mycket empiriska bevis att svåra finansiella kriser beror på konsekvenserna av en stor uppbyggnad av privata skulder. Sedan finanskrisen har det skett bland företagslån och studentlån i USA och bostadslån här i Sverige. Problemet sker när marknaderna vänder och det visar sig svårt för låntagarna att betala tillbaka lånen, vilket oftast gör att folk måste amortera mer och har en negativ effekt på efterfrågan och det blir en ond spiral. Ray Dalio motiverar att detta kommer troligtvis leda till att centralbankerna blir tvungna att starta med helikopterpengar under nästa lågkonjunktur, vilket gör att privatpersoner kan betala av sina lån samt hålla konsumtionen uppe (minskning av lån utan helikopterpengar eller ökning av statsskulden har annars en deflationär effekt/BNP minskar).

Så hur ska man ställa sig till dessa orosmoment och kommer detta att ske? Det är inte svårt att undgå att mycket av den fakta som finns idag stödjer deras tes, men som vanligt med marknadstajming så är det extremt svårt att göra. Tesen har funnits där i några år och börsen har trots det fortsatt upp. Tänk på dem som ansåg att börsen var för högt värderad under 1996, då värderingen av börsen inte varit så högt värderad sedan bubblan 1929. De efterföljande åren dubblades S&P 500 och Stockholmsbörsen 3-4 dubblades och index återsåg inte heller 1996 års nivåer även om det gick ner med -60-70 % efterföljande år. Så det är alltid svårt att tajma marknader. Istället rekommenderar de flesta att ha en riktigt diversifierad portfölj. Felder, Dalio, Syding och andra rekommenderar att sprida investeringarna över en del olika tillgångar. Permanenta portföljen, Golden Butterfly och liknande portföljer tillhör de fördelningar som oftast rekommenderas.

Min egen syn på det hela är att det finns bra argument för vidare nedgångar, men att vi sett stora nedgångar redan i vissa sektorer vilket gjort att det finns köplägen. Värdeaktier i USA och aktiemarknader i resten av världen har sett nedgångar på -20 % eller mer vilket börjat skapa köplägen. Däremot är fortfarande amerikanska storbolag och svenska småbolag nära ATH-nivåer och det finns mycket väl möjlighet för vidare nedgångar, vilket vi sett de senaste dagarna. Svenska small och mid cap är upp 10 % sedan börsen toppade förra året, medan OMXS30 är ner -25 %, så det finns fortfarande stora skillnader på olika delar av börsen. Vi får se om detta ras fortsätter eller om det bara var en dipp.