Sparande som present till tonårstjej?

Jag är ganska mycket äldre än mina syskon och har tre syskon i tonåren. I helgen har min äldsta syster sin 16-årsdag och jag funderar på vad jag ska ge till henne (hoppas hon inte läser min blogg, men känns inte som det är någon fara!). Tidigare har jag gett pengar, ganska tråkig present men ändå vettig ur ett nyttomaximerande perspektiv, speciellt då man kan göra vad man vill med det och när man är i tonåren är det alltid kul med extra pengar. Utöver det får man en uppfattning över hur det är att handskas med sina egna pengar och pengars värde. I år funderar jag däremot att ge bort ett sparande, för att visa innebörden med ett sparande och också då pengarna kan vara viktigare att ha sen när hon blir vuxen eller väljer att fortsätta spara. Jag har däremot lite funderingar om det hela och vänder mig därför till er läsare för tips.

Först är tanken att sätta upp en kapitalförsäkring med henne som förmånstagare. Detta för att inte behöva föra över sparandet och för att kunna göra fler insättningar framöver. Dessutom kan jag ge sparandet till henne efter hennes 18-årsdag, vilket är tanken.

Sedan står jag mellan två val. Antingen väljer jag en aktie åt henne, t.ex. H&M för att visa att det går också att äga en del av den butik hon handlar i. Däremot är jag lite skeptisk mot H&M som aktie och tror att det går att få bättre avkastning någon annanstans. Det står lite mellan signalvärdet och avkastningen. Det andra alternativet är Cambrias Global Value (GVAL) som investerar i de 10 billigaste marknaderna i världen och har en bra risk-reward i dagsläget då marknaderna i fonden värderade till dagens nivåer brukar ge en avkastning på 20 % i snitt.

Sen är tanken att framöver kunna ge bort flera aktier/ETF:er vid högtider och på så sätt bygga upp ett sparande åt henne. Frågan är bara om det är värt det, eftersom det i slutändan blir kanske 1000 kr per år vilket blir runt 4000 kr plus avkastning när hon fyller 20 år och kanske ändå tjänar pengar på annat sätt. Huvudmotivationen blir då att sända ett signalvärde om besparingar, vilket kan hjälpa senare i livet.

Vad tycker ni? Är det vettigt att ge bort ett sparande eller är det mer vettigt att ge rena pengar? Sen, är det vettigt att ge bort aktier eller ska man satsa på ETF:er?

EDIT: Såg tidigare inte att kommentarer på bloggen var avaktiverade, nu är de i alla fall aktiverade.