Checklista för aktiva investeringar

När jag var ute och sprang förra veckan lyssnade jag på boken "Thinking fast and slow" av Daniel Kahneman. Där så hade jag kommit till kapitlet om hur vi människor i vår intuition oftast prestera sämre än modeller. Han beskrev att oftast så gör vi dåliga val om vi går på vår intuition men att om vi har en checklista att basera våra val på så kan vi prestera mycket bättre. Också checklistan i sig kan prestera riktigt bra, vilket jag utnyttjar i min kvantitativa strategi där jag endast köper aktier baserat på två kriterier: värde och momentum. I min aktiva portfölj så har jag friheten att utöka min process och göra den mer komplex. Inspirerad av både Ben Grahams kriterier för den defensiva investeraren och Guy Spiers checklista så har jag valt att utforma en checklista att utgå från i mina investeringar. I tidigare inlägg så har den gåtts igenom och efter lite ytterligare funderingar så har jag valt att lägga till lite kriterier och ändra utformningen av vissa.

Kahneman poängterar också vikten av att oftast fungerar en likaviktad modell bättre än en viktad modell. Ett exempel på det är Piotroskis F-score. Ett annat exempel är en analys som jag såg på Magic Formula aktier som likaviktade ROIC, EV/EBIT och P/B samt viktade dessa efter deras korrelation med avkastning. Den likaviktade modellen presterade bäst.

Så tanken är att utifrån det jag läst om investeringar samt erfarenheter och lärdomar skapa mig en lista över kriterier som jag ska gå igenom inför varje investering. Efteråt ska jag själv göra ett omdöme om det är en vettig investering eller ej. Denna lista är däremot ej för finansföretag, utan jag kommer kanske utforma en för det senare (sett sådana listor skapade av t.ex. Kenny på Aktiefokus och av Aktieingejören). Listan innehåller i dagsläget 20 kriterier som jag går igenom, uppdelade i två läger: kvantitativa och kvalitativa. I dagsläget är listan baserad mest på det jag läst av värdeinvesterare och de forskningsresultat jag läst. Listan består av följande element:

Kvantitativa



Kvalitativa


Så utifrån dessa kriterier kommer jag då utvärdera de företag som jag vill köpa. Jag genomförde analysen på mina nuvarande innehav och kom fram till följande:


Så det finns flera företag som inte fått så höga rankingar på listan. Först är det Per Aarsleff, Byggmax och Proffice som jag börjat tveka på är så bra investeringar. Sedan är det Doro och Viking supply ships. 

Per Aarsleff börjar bli dyr mot historiska värderingar och är ytterst konjunkturberoende. De har gått otroligt bra och skulle de varit mycket lägre värderade så skulle de vara ett bra köp. Däremot ser det ut som att en superkonjunktur behöver komma för att motivera värderingarna. När jag köpte det så värderades de till runt P/E 12 för 2015, men nu för P/E 15. 

Byggmax börjar också bli dyr för att vara motiverat. Det är ett fint företag men producerar inte så höga kassaflöden. När jag började kolla in företaget värderades det till runt P/E 14-15 men lika tillväxttal, nu klart högre. Tror att pengarna kan göra bättre nytta någon annanstans.

Proffice har inte gett de resultat som förväntats av dem i år nu. Flera ser en uppsida men den har inte kommit. Här är jag lite i valet och kvalet till att antingen hålla kvar eller att sälja. Värderingen är inte så farlig men frågan är om de kommer att prestera framöver och inte fortsätta ge besvikelser. Bästa valet här är att vänta till kvartalsrapporten eftersom det kan överraska främst positivt från nuvarande läge. De lyckades också prestera bra i förra lågkonjunkturen, även om inte marknaden uppskattade det. Så det kan vara en bra fortsatt investering. 

Doro har inte gett bra resultat efter kriterierna baserat på deras offensiva uppköp. De har också endast en F-score på 2. Trots det så tror jag att de kan leverera resultat framöver. Deras uppköp har varit bra och de har agerat rätt där och varit värdeskapande. Kollar man in Aktieingenjörens analys i Värdepappret så finns det mycket som talar för företaget och min bedömning är fortfarande köp.

Viking supply ship däremot lyser rött. Anledningen till köp är just därför. Tesen är att testa om ett förlusttyngt bolag kan gå bra att köpa om det är billigt? Hittills har de gett en avkastning på runt 30 % från första köpet. Framöver så får vi se om det är bra att hålla kvar i aktien eller att sälja den. Själv testar jag hålla den i ett tag och ser hur det går, den är fortfarande lågt värderad förutsatt fortsatta vinster inom deras segment.

Övriga bolag känner jag mig nöjd med. Framöver så ska jag skriva ytterligare hur jag tänker agera och har agerat i de olika bolagen. Det kan hända att jag säljer av vissa och behåller vissa, vilket är lite hintat om ovan.