Ett halvår som aktiv investerare

Jag insåg i veckan att det var exakt ett halvår sen jag började investera aktivt i aktier. Innan dess var jag helt övertygad om den effektiva marknadsteorin, så pass övertygad att jag bara antog att personer som slog index endast hade tur. Däremot så var jag sjukt intresserad av aktier, marknader och investeringar och tyckte det var riktigt kul. Jag höll mig till mina indexfonder men satt och spekulerade i olika marknader istället. Efter ett tag insåg jag att detta inte ledde någonstans, utan det var bättre att ha allt i en global eller svensk indexfond. Däremot så var det så sjukt tråkigt. Det blev lite spännande i oktober förra året på grund av marknadsrörelserna och det ledde till att jag fick upp ögonen för andra investerare och bloggare, speciellt Kavastu som på något sätt lyckades att handla aktivt med aktier. Det hela fick mig intresserad och jag insåg att man kanske kan lyckas med aktier. Däremot var jag fortfarande skeptisk, men tänkte att till min 25-årsdag kunde jag ge mig en present: en aktieportfölj.

Med inställningen att jag troligtvis aldrig kommer att slå index så begav jag mig ut på något som visat sig vara ett av de roligaste äventyr jag hittills upplevt. Nu efter att ha läst hundratals blogginlägg, tiotals vetenskapliga artiklar och sju böcker om aktieinvestering så har jag en helt annan uppfattning än vad jag hade från början. Jag tror att det finns möjlighet att slå index, bara man är annorlunda, köper billiga aktier och kontrollerar sig själv. Genom att lära sig från de bästa kan man utveckla sig för att bli en bättre investerare och förhoppningsvis lyckas att slå index. Vägen till denna insikt var inte lätt utan hade sina omvägar.

Det hela började med att jag kollade igenom strategierna på Börsdata och det som 40%20år skrivit om dessa. Först blev jag intresserad av Graham-lik investering och studerade en massa om vad Lundaluppen skrivit om det. Därefter blev jag intresserad av denna mystiska Magic formula och beställde boken samt läste den. Jag läste ut boken i ett streck och sen var jag såld. Underbar bok och jag är glad att det var den första som jag läste. Därefter började jag läsa The Intelligent Investor, en annan bok som är riktigt bra men som jag däremot inte rekommenderar till nybörjaren då den är ganska djupgående och komplicerad. Jag började forska själv i ämnet, kolla in olika företag med hjälp av Börsdata och skapade min första portfölj. Utvecklingen kan observeras i mitt novemberarkiv:
http://investerarfysikern.blogspot.se/2014_11_01_archive.html

Snart därefter började jag tänka att det här med teknisk analys kanske man borde testa på. Att identifiera om en aktie är köpvärd är bara en del av kakan, att hitta ett bra läge bör vara den andra. Som fysiker som håller på med grafer hela dagarna så tilltalade detta mig, att analysera grafer är något jag är bra på, därför kändes det lämpligt att testa på detta. Jag började med så kallad trendföljning, läste om olika tekniska analyser och kollade hur Kavastu handlade med aktier. Det var riktigt intressant och kul, men jag insåg ganska snabbt att detta fungerade inte, speciellt om man jobbar på dagarna och inte har tid att bevaka börsen varje minut. Efter att ha spenderat några veckor åt att aktivt gå in och ut ur aktier beroende på TA-signaler så insåg jag att jag hade förlorat mer i courtage än jag hade vunnit i avkastning. Dessutom kändes det som om jag var alldeles för styrd av känslor och beteendet blev alldeles för spekulativt. Många gånger hade jag tjänat på att bara ha behållit aktien och spenderat tiden åt aktieanalys istället. Samtidigt så studerade jag strategier parallellt. Det hela slutade med att jag gjorde helt om och nystartade mina portföljer. Denna utveckling kan observeras i mitt december och januariarkiv:
http://investerarfysikern.blogspot.se/2014_12_01_archive.html
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015_01_01_archive.html

I månadsskiftet januari-februari så gjorde jag helt om. Från att day-trada/trendfölja slog jag helt om och startade två av de portföljer som nu är del av min totala portfölj: min kvantitativa och aktiva portfölj. Båda portföljerna gjorde jag ordentlig bakgrundsforskning till och jag har nu löpande fortsatt göra det. Det tog mig några månader att komma fram till de strategierna men nu tror jag att jag hamnat rätt. Sedan början av februari har det inte hänt så mycket mer än att jag endast blivit mer övertygad över att dessa strategier är de rätta. Värde och momentum är de anomaliteter som finns på marknaden och det är just dessa som duktiga investerare utnyttjar. Dessa två är inbyggda i min kvantitativa strategi och jag utnyttjar dem också när jag investerar aktivt. Jag har sedan dess endast studerat hur jag bli en bättre investerare, hur jag bättre kan välja aktier, var jag ska leta och hur jag ska tänka. Mina inlägg har blivit längre och mer genomgående och jag har hittat en passion för aktieinvestering som jag tidigare inte trodde att jag hade. Det är extremt roligt att hitta undervärderade och billiga bolag av bra kvalité. Det är roligt att se på Avanza forum när alla undviker Oriflame och inse att det verkar vara ett bra bolag till låg värdering som lyckats skapa stabila höga kassaflöden. Det hela kan observeras i februari-majs inlägg:
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015_02_01_archive.html
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015_03_01_archive.html
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015_04_01_archive.html
http://investerarfysikern.blogspot.se/2015_05_01_archive.html

Det har varit ett riktigt spännande halvår och jag räknade nu ihop att jag har skrivit över 170 inlägg sedan jag började med aktiv investering. Det har också varit riktigt kul och dela med mig av det till er läsare och det har varit uppskattat då antalet läsare jag har idag är mer än vad jag hade per månad innan det hela började. För att dela med mig av min utveckling som aktiv investerare vill jag ge två grafer. Dels en från när jag började:


Sedan en från när jag la om min aktiva strategi:


Den observante ser att jag till en början grovt underavkastade mot index, men att jag nästan fått all avkastning efter jag la om min strategi och portföljen har gått klart bättre än index. Jag är också mer övertygad över min strategi i dagsläget och vet att om jag underpresterar mot index, vilket jag kommer att göra ibland, så kommer det förhoppningsvis förändras i längden. Nu har jag äntligen tagit ikapp det 10 %-iga försprång index hade när jag gjorde om min strategi.

Detta halvår har som sagt bjudit på mycket, men det känns bara som en början på en lång resa framöver (förhoppningsvis hela livet). Varken Aktiestinsen, Warren Buffet, Charlie Munger eller Irving Kahn har tröttnat/tröttnade på aktieinvesteringar och jag hoppas att jag inte heller gör detsamma. Jag vill också tacka alla underbara bloggare där ute som skriver riktigt läsvärda inlägg om investering och alla läsare på bloggen som skriver riktigt bra och intressanta kommentarer. Nu välkomnar jag med spänning nästa halvår som aktiv investerare och jag har på känn att det kommer att bli mycket händelserikt.