Under fliken "Aktiv strategi" har jag försökt summera alla mina lärdomar jag tagit efter de olika böcker och bloggar jag läst och hur jag ska tillämpa det i mina aktiva köp. Detta är ett löpande projekt och jag mottar gärna kommentarer om de olika punkterna då jag endast är i starten av att bygga upp en aktiv aktieportfölj. Framöver har jag också tänkt att komplettera med en källförteckning till de böcker och arbeten jag baserar min strategi på. Strategin är som följer:
- Koncentrera och fokusera på värdeaktier. Dessa slår index över tid, billiga aktier har stor sannolikhet att gå bättre över tid. Fokusera på nyckeltalen EV/EBIT, P/E, P/S och P/B. Använd screeners för att få tag på de lägst värderade företagen på börsen och börja där.
- Analysera bolagets balansräkning och kassaflöde. Mycket kan finnas i kassaflödet, om stora investeringar skett eller om bolaget är finansiellt stabilt. Kolla också på tillgångarna och skulderna. Finns det mycket omsättningstillgångar? Stor kassa?
- Kolla på avknoppningar. Dessa kan säljas till ett lågt värde efter avknoppningen på grund av att de ursprungliga aktieägarna inte vill behålla företaget. Därefter kan bolaget upptäckas av andra som är intresserade.
- Kolla inte aktiekurser för ofta. Detta påverkar oftast humöret och det bästa är att inte bli påverkad av Mr Markets svängande humör.
- Fokusera på nedsidan. Hur mycket kan bolaget falla? Sedan fokusera på uppsidan.
- Investera endast i stabila företag, tänk att du ska lägga det i byrålådan i 5 år för att sedan ta upp det. Detta betyder inte att företaget ska vara superbra, utan kan vara ett bra företag som köps långt under intrinsic value.
- Köp stabila företag som har ett jämnt kassaflöde och som har förutsättningarna att fortsätta ha det.
- Undvik spekulera. Köp inte ett företag för att det ska upp, utan köp det för att det är ett undervärderat bra företag som kanske är i en tillfällig knipa.
- Håll koll på ledning och insiders och deras intressen i företaget.
- Köp endast aktier för att äga ett bolag, ej för att spekulera eller för att äga ett värdepapper.
- Lita inte på vinstprognoser eller riktkurser. Vinstprognoser har oftast fel och man extrapolerar oftast historik vilket många gånger inte kommer ske.
- Investera endast i bolag som jag förstår mig på.
- Avvakta minst några månader innan jag säljer en aktie jag köpt. Speciellt om den gått ner i pris.
- Aktivitet snarare skadar än förbättrar resultaten. Begränsa antalet köp till det yttersta.
- Diversifiera, men diversifieringens fördelar tar stopp vid ca 6 aktier och speciellt vid 15 aktier. Så ligg däremellan.
- Ju billigare företag desto bättre, kolla på extremt låga EV/EBIT och P/B (net-nets). Trots motgångar så kan dessa aktier ge sjukt bra avkastning.
- Var "contrarian", köp aktier som ingen annan vill ha. Det är många gånger aktier som gått dåligt som ger bäst avkastning.
- En bolags historiska tillväxt är oftast inprisat i aktien. En historisk tillväxttakt i vinster betyder inte att det kommer att fortsätta. Om detta ska räknas in bör ett det göras väldigt konservativt.
- Att köpa ett "wonderful business" är extremt svårt. T.o.m. Greenblatt skriver att det är extremt svårt att göra som Buffett och Peter Lynch och gör själv inte det. Istället så satsar han på att hitta tillfällen på marknaden som andra investerare missar, och lyckas få 40 % i avkastning.
- ROIC, ROE, RO* etc är ett dåligt värdeinvesteringsmått att gå på pga "mean reversion" vilket innebär att de flesta företag går mot samma RO* efter ett antal år. Endast ett fåtal sticker ut och dessa är enormt svåra att hitta och deras goda RO* är oftast inprisad (se H&M).
- På kort sikt fungerar momentum bra (upp till ett-två år). På längre sikt är det sådär.
- Köp i dippar. (Lättare sagt än gjort)