Långtidspaus av bloggande?

Jag läste i veckan ett bra inlägg av Irvings investeringar om börsfesten. Det är många nya bloggar som poppat upp som analyserar aktier och jag kan nog identifiera mig som en av dessa. För ett år sedan startade jag min blogg, då endast med intresse för indexfonder då jag var övertygad om effektiv marknadsteori. Anledningen till att jag startade min blogg och mitt sparande var att jag fick mitt första heltidsjobb efter studierna och kände ett behov att bygga upp ett sparande. För tre månader sedan så började jag bli intresserad av enskilda aktier, mest i form av ett kul hobbyprojekt, och har sedan dess bloggat om det. Däremot har jag insett att detta är den sämsta tid att börja blogga om aktier, då alla andra gör det... Vi är troligtvis i de sista åren av en bull market, vilket gör att det kommer att vända ner och detsamma med folks intressen. Därför har jag funderat på att det är bättre att sluta blogga om aktier i dagsläget, för att avvakta tills nästa bear market.

Nu är detta lite svårt, för det är nu det är skoj med aktier eftersom alla andra är intresserade. Jag kommer troligtvis inte sluta att blogga bara för att det inte passar in. Däremot kommer jag nog att hålla mig från att göra specifika aktieanalyser. Det intressanta är att jag har faktiskt varit i stort sett ointresserad av att skriva om specifika aktier, i år har jag endast gjort ett inlägg om MQ, något som det nästan tog emot att skriva om. Jag är relativt övertygad att marknaden är så pass effektiv så att den prisar in kvalité och tillväxt. Billiga aktier där den inte är inprisad så ser jag det i stort sett irrelevant att göra utförliga analyser, eftersom jag tror att oftast att mer analys och aktivitet kan ha motsatt effekt och göra en ännu mer tveksam. Just nu läser jag Carlisles Deep Value och där går han igenom fall efter fall att desto sämre ett bolag desto mer troligt att aktien kommer att gå bättre på grund av återgång till snittet (mean reversion). Med detta sagt så vill jag ändå säga att det kan komma något inlägg om en aktie för att poängtera något jag läst, men för mer genomgående aktieanalys hänvisar jag er gärna någon annanstans.

Det jag tror man kan förvänta sig i framtiden av denna blogg är mer om strategier, investeringsfilosofi och liknande frågor. Det ska bli intressant också att se hur jag själv och andra aktörer klarar av börseuforin och en efterföljande bear market. Jag har mina regler som jag följer och det är med en liten skräckblandad förtjusning som jag är ca 75 % investerad i aktier och sparar en stor summa varje månad i aktier. Det bästa är om det kommer ett 20 %-igt börsfall nu efter utdelningarna, liksom -98 och -06 för att känna av hur det känns. Men än så länge business as usual.