Humörsvängningar, långsiktighet och helthetsbild

Jag fick en bra kommentar här på bloggen om att det viktiga med en strategi är att vara långsiktig. Jag håller verkligen med om detta och förstår att jag har gjort många tvära kast de senaste månaderna. Jag började läsa på om Graham investering, sedan om Magic formula, sedan om teknisk analys och så vidare. Detta har jag sedan testat och sett om det fungerat. Något jag vill poängtera ut är att denna del av portföljen som jag handlat med har varit ca 10 - 20 % av det totala innehavet. Resten har fortsätt varit investerat i indexfonder. Min stora förändring jag gjort på sistone är följande:


Totalt sett så är mitt aktieinnehav fördelat på 65 % indexfonder, 21 % kvantitativ värdeportfölj och 14 % aktiv portfölj. Se min graf nedan hur det utvecklats under året. Mitt mål är att jag under året ska skifta så att jag har ca 80-90 % kvantitativ värdeportfölj där investeringarna sker helt passivt efter en formel och resten 10-20 % under min aktiva förvaltning. Jag ser på min formelinvestering som lika passiv som en indexfond. Det är väl beprövade metoder där inga aktiva val sker. Det betyder att jag inte gett upp min åsikt att passiva investeringar är det man främst ska satsa på, men jag har ändrat min passiva strategi. 

Fördelning av innehav


Notera återigen att det mesta jag skriver om här på bloggen kommer att vara ändringar i en liten del av portföljen. Det mesta sker efter mina grundläggande principer, passivt och långsiktigt. Jag delar med mig av mina erfarenheter här och jag hoppas att läsupplevelsen kommer att förbättras. Jag äger i stort sett samma företag idag som för två månader sen, så förändringarna som skett är inte stora. Jag kan och är övertygad om kvantitativ värdeinvestering, det är där jag baserar mina val. Jag kommer att skriva lite mer om mina tankar om min aktiva strategi i veckan och om min kvantitativa. Det kan låta som att jag gör stora förändringar, men jag kör på i liknande spår hela tiden.