Funderingar över aktiv portfölj

Tidigare i veckan skrev jag att jag börjat bli allt mer övertygad över att investera med kvantitativ värdeinvestering. Detta gör att jag satsar mest på min kvantitativa portfölj efter gällande strategier. Däremot så har jag velat ha en aktiv portfölj på sidan av, där jag kan göra egna val, egna analyser och så vidare. I dagsläget så valde jag att denna ska endast vara deep value innehav där reglerna är liknande som i min kvantitativa portfölj. Däremot har detta känts lite för avgränsande, och jag vill gärna kunna investera enligt andra principer i denna portfölj. Därför öppnar jag nu upp för att kunna genomföra vanlig värdeinvestering á Graham eller Buffett i samma portfölj. Portföljen blir då en blandning av det som Graham kallar den defensiva och företagssamma investeraren. Tanken är att jag med denna portfölj ska utveckla mig som investerare, prova på nya idéer, se vad som passar mig och köpa samt sälja efter olika principer. Det var faktiskt min ursprungliga tanke, men jag skiftade i humöret och insåg vikten av kvantitativa värdestrategier vilket gjorde att jag främst satsade på dessa. I denna portfölj har jag också friheten att placera efter konjunkturstrategin och momentum på börsen. De flesta innehaven ska ägas på medellång till lång sikt (minst ett halvår) då jag främst inte vill spekulera utan göra värdeinvesteringar.

Det första köpet jag gjorde är gjort efter ett antal screeners. Jag köpte MQ Holding förra veckan, där de flesta parametrar stod rätt. P/E är endast 12,3, EY är 9,7 % och P/B är 1,2. Så nästan allt skriker billigt. Däremot skedde en utdelning förra veckan, vilket gjorde att aktien nu har tappat med -7 % sedan köp. Jag tror däremot på återhämtning, bolaget är riktigt lågt värderat och om inte resultatet vänder så kommer det nog gå bra på sikt.

I övrigt så har jag också funderat på vilka marknadssegment jag vill satsa på. Det finns många billiga bra företag på first north och small cap, men jag väljer nog satsa främst på mid och large cap. Sedan kommer jag främst satsa på företag som jag förstår och som är billiga. Det innebär att finans och läkemedelsbolag räknas bort i dagsläget. Har blivit väldigt skeptiskt till prognoser också. Enda man kan kolla på med säkerhet är i backspegeln, och det är det jag ska satsa på. Jag kommer ta det lite varligt nu då börsen är högt värderad, men det verkar finnas ett antal billiga bolag att finna där ute. Det ska bli skoj att leta runt.