Fördelning av innehav

Jag har läst ytterligare i The Intelligent Investor och det som slår mig är de strikta uttalanden om att inte ha för mycket tro på aktiemarknaden, oavsett vad man vet. Vad han rekommenderar är att aldrig gå under 25 % i räntor oavsett vad som händer. Nu vet jag inte om detta är den optimala andelen för mig resten av livet, men jag har insett efter lite betänketid att det bör vara en tumregel att gå efter. Speciellt nu när man bygger upp kapital. Ytterst menar han att man bör sikta på att ha 50 % i ränta och 50 % i aktier. Själv tror jag att man bör ha en större andel aktier om man söker högre avkastning på lång sikt. Som han beskriver det så är det speciellt för den investerare som vill ha en stabil avkastning som bör göra så, och om jag skulle leva på mitt kapital tror jag att det är något att eftersträva.

När det kommer till fördelning och hur jag tänkt göra framöver så är mitt riktmärke att ha fördelningen 25 % i ränta och 75 % i aktier då konjunkturen har positiv trend. När sedan konjunkturen toppar och går över till en negativ trend så tänker jag ha 75 % i ränta och 25 % i aktier. Detta känns som en bra metod att använda upp tills då kapitalet växt till en halv miljon åtminstone. Därefter vet jag ej riktigt, då kan det vara lämpligt att ha mer i aktier. Däremot när man kommer upp i de beloppen, så känns det också bra att ha en del säkrad i obligationer. Det beror nog på framtida ränteläge hur jag ska placera pengarna. Men 25-75 % fördelningen känns attraktiv just nu och som sagt vet man aldrig hur börsen ska gå.

Utöver det så placerar jag faktiskt mina 25 % i ränta på ett sparkonto. Dels så är det för att jag tror snart att de långa räntorna snart fallit färdigt. När de sen kommer att gå upp, så kommer obligationerna att sjunka i värde. (Tänk på att obligationer gick upp 8 % förra året då räntan sjönk med 1,7 %, kommande år kommer det vara det motsatta). Dels så vill jag också ha pengarna på ett sparkonto för snabb åtkomst samt insättningsgarantin.

Jag tror på aktier i nuläget både eftersom konjunkturen visar på att de är bra att inneha, samt att Grahams enkla diagnos, jämför direktavkastning med obligationsräntan, ger jämförelsen 4 % vs 0,86 %. Så dubbel vinst för aktier i nuläget. Annat är läget i USA, där är de nästan lika. Jag tror att när räntan börjat gå upp och går över 3 % i USA och närmar sig det här i Sverige så är det dags att dra åt sig öronen. Det skulle kunna vara en signal att vikta om till 50-50 %, beroende på konjunkturen, men vi får se.