3 olika Magic formula portföljer och en P/B portfölj

I helgen så lekte jag runt med lite data och insåg att det inte var så svårt att skapa en egen Magic formula. Jag har länge velat skapa en Magic formula + P/B lista där företag rankas efter EBIT/EV + ROIC och P/B och har äntligen lyckats. Jag har sammanställt nu 4 portföljer baserade på olika teorier:


För alla dessa har jag nu sorterat ut de 10 högst rankade bolagen på large + mid cap som inte är finansiella (investment, banker och fastighetsbolag). Dessa är sammanställda i detta dokument:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1proj5VPdE6TVbhKClISxLW97Yn-KIDjhskWqlb0m1Rs/edit?usp=sharing

Det ska bli spännande att se vilken formula som presterar bäst. Jag ska återigen skapa en lista efter alla bokslutsrapporter har kommit in, då forskningen testat bolag som köps i mars baserat på det tidigare årets rapport. Fram tills dess så ska jag också se vilken formula jag ska satsa på, för tillfället ligger Magic formula + P/B högst på listan, men det kan bli en annan eller flera. I min trendföljningsstrategi så har jag insett att det kan vara bättre att sammanställa en lista på de bästa bolagen efter alla rapporter kommit in, för att sedan följa dessa efterföljande år. T.ex. Ica-gruppen, AstraZeneca och Axfood är de bolag som gått bäst från förra årets MF-portfölj, men har nu långt lämnat dagens MF-lista. Däremot för en buy-and-hold strategi passar det bättre att ta fram den aktuella listan inför köpet.

En extra kommentar är att EBIT/EV-listan och P/B-listan för alla bolag är bra kandidater för att screena aktier för en deep value-portfölj. Dessa nyckeltal plus F-score känns som mycket lämpliga kriterier. Mer om det framöver. Så alla listor kan komma att användas.

Edit: 
Vill också kommentera snittnyckeltalen för de olika portföljerna.

Magic formula + P/B:
EBIT/EV 22,86 %,
ROIC 22,45 %,
P/B 1,94

Magic formula:
EBIT/EV 15,84 %
ROIC 45,26 %.

EBIT/EV-portföljen:
EBIT/EV 23,31 %.

Snittet för urvalet:
EBIT/EV 5,7 %
ROIC 12 % 
P/B 3,7

Vi ser att Magic formula + P/B ger mycket likt EBIT/EV-tal som EBIT/EV-portföljen. Anledningen till att jag tror denna har presterat bättre än Magic formula är att man får billigare företag (både mätt i EBIT/EV och P/B). Vi får nästan lika billiga företag som EBIT/EV-portföljen men vi har också med några extra indikatorer. Dessutom är P/B-talet bland de lägre i urvalet. Detta gör att jag känner mig ännu mer nöjd med Magic formula + P/B och kan troligtvis bli den formel jag använder mig av i framtiden. Man får billigt + billigt + lite kvalité.